tisdag 26 april 2011

Servettbakelser & fiffiga kalasidéer

Servetter i form av små minitårtor eller bakelser passar utmärkt till ett födelsedagskalas. Jag tänker mig ett stort bord med en färgglad duk på, kanske en prickig eller randig eller varför inte blommig duk? Runt bordet står stolar i olika färger och modeller, och på bordet antingen vita assietter eller en blandning av nytt och gammalt porslin. På varje tallrik ligger en liten bakelse vikt av en servett. 

Ofta har man kanske en del udda servetter liggandes som fram tills nu bara samlat damm i något skåp. Använd dessa. Ju fler färger och mönster desto bättre. Servetterna får gärna vara i olika storlekar också. 


En vimpel gjord av en tandpetare och lite klipprester från något fint mönsterark passar fint på toppen av bakelsen. 
Servettbakelse
En ros
- om man föredrar formen av en blomma istället för en bakelse
så kan man använda samma vikning
Låt då bara bli att dra upp toppen i mitten

Så här viker man en servettbakelse:

1. Utgå från en vanlig pappersservett
2. Dra försiktigt loss ett av de tunnare lagren i servetten
och lägg de två delarna "omlott" som bilden visar
3. Rulla ihop de två servettdelarna till en enda lång rulle
och platta till rullen något
4. Rulla ihop den långa rullen
och vik in den sista biten 
5. Slutligen - för att få till formen av en liten bakelse
kan man försiktigt dra upp mitten och
trycka lite lätt underifrån om det behövs
Häng nu upp lite större vimplar i taket också eller utomhus mellan några träd. Klä ett annat träd med färgglada glaslyktor eller tygremsor, och ställ ut små vaser här och där med nyplockade rosor eller strö bladen direkt på bordet. Vilken fest! Nu är det bara att välkomna gästerna!

Om man vill kan man förresten göra ett antal extra bakelser och placera dem på ett våningsfat för kakor - inte på något sätt nödvändigt - men fint kan jag lova.

1 kommentar:

  1. Yeah - yeah du har tagit fram festhumöret och det är bara att spinna vidare

    SvaraRadera